45. El rallador Vicent Altur "el Jan"

Vicent Altur Peris(?), fou una persona amb pocs recursos i va aconseguir tirar endavant a la seua família a base de treball i esforç. Tenia bon tracte i era molt bona persona

A la platja de la Goleta a Tavernes, Vicent es va establir 7(?) fanecades de terra. Este establiment fou un poc especial ja que els antics propietaris del terreny el van abandonar ja que cada cert temps, amb època de pluja. la marjal entollava el seu nivel d'iagua i reventava per la zona de la Goleta, i després la mar entrava i rematava la faena, i les terres de la zona es convertien en un barranc i costava molts diners tornar a nivellar i portar arena per a adecentar el terreny. A més les fites se les emportava la corrent i no havia manera de saber on quedaven els lindars. El terreny es quedava fet una coma (zona que alternen muntanyars i fosses d'aigua provocades per la força de la mar en un temporal). Un dels propietaris era familiar meu.

Ales hores, quan es va urbanitzar la zona a finals dels 1980 i principis dels 1990, Vicent va vendre els terrenys a baix preu i ho va fer, sent mal assessorat (segons ell) per un alt funcionari de l'Ajuntament. Vicent percurava les terres d'este funcionari.

Estos familiar meus quan les terres es van revaloritzar van reclamar les terres, i Vicent els va dir que si tenien collons que ho feren, ja que ell ja feia molts anys que les havia establit i s'havia gastat molts diners adecentant-les i no estava disposat a soltar-les així com així.

Quan es va urbanitzar la zona, un amic de mon pare que tenia terrenys en la zona comentava que hi havia un litigi en el que interveniren 7 advocats (contant notaris, registradors de la propietat, procuradors,..) per a establir els lindars i la superfície que al·legava cada propietari.

Amb els diners que va rebre de la venda dels terrenys, es va comprar un apartamentet a l'antic edifici "La Rondalla", i des d'ahí, ja jubiliat, anava moltes vegades a la platja a tirar el rall.

A l'Ullal Gran també es va establir una parcel·leta de no arriba a 25 m2 per fer un poc d'hortalissa per a autoconsum. 

Tenia habilitats per a curar esquinços, retallades de carn (desgarraments musculars) i altres lessions, en una època no hi havia fisioterapeutes o escassejaven. Vicent cobrava la voluntat, i moltes vegades hi havia gent que no li pagava i ni li donava les gràcies, carregant el pobre Vicent amb les despesses d'esparadrap i benes. Sembla que ho feia be ja que tenia molta fama al poble. Si ell veïa que la lessió era important, et derivaba al metge.

Sempre l'he conegut anant amb una mobilet i desprès crec que es va compar un cotxe de baixa cilindrada que no requeria carnet de conduir.

També li agradava anar de caça, però la caça i la pesca mai li han restat temps per a treballar i portar el menjar a casa.

Jo he coincidit moltes vegades pescant al rall amb ell, però ja era major i havia perdut vista i força, i al igual que Toni el rallador, va adquirir la intuició de saber els llocs i les hores on tirar el rall i agafar-ne al menys per a fer el sopar.

Mai ha presumit de les seues captures ja siga per quantitat o longitud de les peces. Però els que l'hem conegut, sabem que ha pescat molts llobarros.

Tenia molta amistat amb un metge de Tavernes que compartien afició i també aspectes de fisioteràpia.

L'afició al rall no sé com la va aconseguir. Ell es feia els seus ralls i també en venia algún. No sé qui el va ensenyar a fer rall. Segurament algun pescador de Cullera l'ensenyara... pero no ho sé. Hi tenim un video d'ell fet per Encarna Sant-Celoni en l'any 2005 a la zona esmentada de La Goleta, per cert, gens habitual d'ell, està emprant un rall fet amb tela prefabricada de nylon en compte de un rall fet a ma per ell.


Comentarios

Entradas populares de este blog

8. Dues històries de raboses

36. Miguel Rubio Sifres. Un home enamorat de l'estudi

46. El "tio" Sauret. La gallina de la veta roja a la poteta.