39. La memòria prodigiosa de la saga "Rosquilla"

Encara recorde jo, que no tenia més de 6 anys que l'aca del meu avi estava malalta i estava acatxada a terra amb les cames doblades a la quadra.




Vingueren molts homens, familiars i amics  a veure l'animal, i un d'ells digué que coneixia el cas d'un cavall que també estava acatxat a terra i el van esquilar i es va recuperar. I de seguida digueren: "Crideu al tio Rosquilla que ell sap esquilar".

La vida d'un cavall en temps antics era mes important que la d'un xiquet, valia igual que una casa, i servia per a llaurar, transport, per a regar a la sénia...

Tractan-se d'un cavall, el tio Rosquilla vingué de seguida amb unes tissores d'esquilar manuals com la dels antics barbers i comença a esquilar l'animal, i es va recuperar.

El tio Rosquilla era germà de Vicente Gascón Pelegrí (conegut pel Capità Rosquilla) que fou cronista de Tavernes i té molts llibres escrits, tot i que emprava un estil molt poètic i sobrecarregat, els seus llibres son un referent per als estudiosos de l'història local.

No sé si era el tio Rosquilla o son pare, sabia el nom i cognoms de tots els veïns de Tavernes, i quan les autoritats volien saber les dades d'algú, recurrien  a ell. A vegades s'ha criticat l'us que feien les autoritats d'estes dades i a ell per a consentir-ho, però eren altres temps.

La memòria d'este home era impressionant, tal vegada si havera tingut accés a uns estudis haguera sigut una personalitat.

Comentarios

Entradas populares de este blog

8. Dues històries de raboses

36. Miguel Rubio Sifres. Un home enamorat de l'estudi

46. El "tio" Sauret. La gallina de la veta roja a la poteta.