38. Me'n vaig a Cuba per despit

El tio Cubano, com era conegut, li deien Batiste Miñana i es va enamorar d'una xica que el va rebutjar entre altres raons perquè ella era relativament baixa i ell tenia 2 metres d'altura. En aquella època no era molt normal medir 2 metres quan la majoria de la gent no s'alimentava be. Era impressionant quan trucava a una porta de casa, que no li veies el cap, i s'havia d'acatxar per a entrar per la porta. Encara recorde la primera vegada quan jo tenia 5 anys que va entrar a ma casa, acatxant-se per la porta el dia Nadal i es va quedar a dinar un plat d'arròs de putxero (que era tradició per Nadal)

Quan es va sentir rebutjat, anà a casa i va obrir un "mundo" i estava ple de bitllets de 1000 pessetes que guardava sa mare i en va agafar un per a pagar-se el viatge a Cuba. Sembla que la seua família no passava fam, amb eixa quantitat de diners guardats.

Imatge d'un "mundo" treta de Wallapop

Tot i que es va casar en Cuba amb una xica de Corbera, cosa que li va permetre mantenir la seua llengua meterna, quan venia de Cuba, anava a veure a la seua amada, que no li arribava al melic. 

Tenia un caràcter un poc arreu, crec que era el menut dels germans i estava un poc consentit, però la muller el controlava i va tindre una vida ordenada.

Li va contar a mon pare que era massó i que per la forma de caminar ell era capaç de distingir a un altre massó. Si Franco s'haguera enterat d'això... però mon pare li va guardar el secret i m'ho va revelar quan vingué la democràcia i ja no estava penat ser d'una lògia massònica.

Quan va faltar la dona, ell va entrar en decadència econòmica, ja que la muller era molt responsable i s'encarregava de les finances, ja que ell era constructor.

Una vegada va tindre un problema amb un client que no li va voler pagar una construcció que era molt cara i van tindre una baralla i Batiste li pegà una navallada i el van empresonar.

S'en tornà a Espanya i vivia de la llàstima dels familiars, i va morir a València on el van soterrar. Poc desprès vingué un gendre per a veure en plena època de Fidel Castro si tenia alguna herència per a poder fer front a la pobresa que passaven en Cuba, i el pobre s'en tornà a Cuba sense èxit.

En fi, una vegada més es demostra que moltes dones es veu la seua vàlua sols quan ja no estan.

Batiste a més d'una filla tingué un fill que va faltar. Un nebot d'ell de València, com no volia anar a lluitar en la Guerra Civil, es va fer passar per el fill de Batiste, i va ser reclamat per Batiste per a evitar entrar a files. Però en Cuba era pilot d'avions i el seu avió es va estavellar i es va matar en un accident. Sembla que tenia el destí escrit i no pugué escapar de les seues mans.





Comentarios

Entradas populares de este blog

8. Dues històries de raboses

36. Miguel Rubio Sifres. Un home enamorat de l'estudi

46. El "tio" Sauret. La gallina de la veta roja a la poteta.